Význam Vltavy v pražském sociokulturním prostoru : Analýza společenského vnímání a diskurzů - Zikmundová, Tereza (2025)
Diplomová práce se zabývá vnímáním řeky Vltavy obyvateli Prahy jako sociokulturního prostoru a možnostmi jejího dalšího rozvoje. Vychází z teoretického rámce reflektujícího historickou, společenskou i ekologickou roli řek v městském prostředí a zaměřuje se na Vltavu jako na významný přírodní i symbolický prvek Prahy. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem lidé vnímají řeku, jaký k ní mají vztah, jak ji využívají a jak lze její roli dále kultivovat. Výzkum kombinuje tři metody – kvantitativní dotazníkové šetření, kvalitativní hloubkové rozhovory a frekvenční analýzu mediálního obrazu Vltavy. Výsledky ukazují, že Vltava je vnímána především jako prostor pro volnočasové aktivity, rekreaci, kulturu a sport, ale také jako důležitý symbol nesoucí silné emocionální hodnoty, podílející se na identitě města i jednotlivců. Dále se potvrdilo, že vnímání řeky a její využívání ovlivňují environmentální faktory jako je čistota řeky a okolí, a že silné historické a kulturní propojení Vltavy s městem představuje důležitý základ pro budování hlubšího vztahu obyvatel k tomuto prostoru. Najevo vyšel i rostoucí zájem o přírodní charakter prostoru a potřeba klidných, přírodně laděných lokalit v městském prostředí. Identifikovány byly ale i bariéry bránící plnému využití jejího potenciálu v podobě nedostatečného přímého kontaktu s vodou či roztříštěné komunikace tématu řeky. Na základě zjištění práce navrhuje konkrétní opatření pro posílení Vltavy v městském životě, především v podobě komunikačních a participačních nástrojů. Práce tak přináší nejen vhled do aktuálního vztahu obyvatel Prahy k Vltavě, ale nabízí i konkrétní návrhy, jak lze tento vztah v budoucnu aktivně rozvíjet ve prospěch obyvatel, městského prostředí i samotné řeky.