Investice do nájemního bydlení jako podnikatelská příležitost - Doubek, Jan (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou investic do rezidenčního nájemního bydlení jako potenciální podnikatelské příležitosti v mezinárodním kontextu. Cílem práce je komplexní zhodnocení investiční atraktivity vybraných států světa a identifikace nejperspektivnějších trhů pro českého investora. Za tímto účelem je využita metoda vícekriteriální analýzy (MCDA). Práce je rozdělena na teoretickou, metodologickou a praktickou část. V praktické části je nejprve sestaven žebříček států podle investiční atraktivity, z nějž je vybráno pět nejlépe hodnocených zemí k podrobné analýze. Výsledkem je návrh modelového portfolia mezinárodně diverzifikovaných investic do nájemních nemovitostí, reflektující jak kvantitativní ukazatele, tak i institucionální a tržní specifika jednotlivých zemí.