Strategie private equity fondů při akvizicích : Jak vytvářejí hodnotu? - Kühn, Vojtěch (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá strategiemi private equity fondů při akvizicích a způso-by, jakými tyto fondy vytvářejí hodnotu ve svých portfoliových společnostech. V teore-tické části jsou představeny základní principy fungování PE fondů, jejich struktura, ži-votní cyklus, metody hodnocení výkonnosti a hlavní hodnototvorné strategie, jako jsou finanční inženýrství, operativní zlepšení, násobková expanze a buy and build přístup. Praktická část práce se zaměřuje na případovou studii akvizice společnosti Burger King fondem 3G Capital. Na základě analýzy strategických kroků a finančních ukazatelů je hodnocen přínos jednotlivých nástrojů k tvorbě hodnoty. Cílem práce je poskytnout uce-lený pohled na to, jak PE fondy přispívají k transformaci podniků a maximalizaci ná-vratnosti investovaného kapitálu.