Analýza a srovnání moderních metod optimalizace portfolia v simulovaných scénářích ekonomické nejistoty - Lysenko, Andrii; Neugebauer, Jakub; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a porovnání moderních metod optimalizace portfolia, konkrétně Moderní teorie portfolia, Black-Litterman modelu a dynamické optimalizace portfolia, v prostředí ekonomické nejistoty. Hlavním cílem je zhodnotit, jak tyto metody fungují při použití reálných tržních dat a jejich následném testování v simulovaných scénářích ekonomické nejistoty, které jsou vytvořeny pomocí Monte Carlo simulací. Práce zkoumá schopnost těchto metod čelit různým tržním situacím, jako je stagflace, ekonomické oživení nebo krize důvěry, a analyzuje jejich výhody a nedostatky. Kromě klasického přístupu založeného na rovnovážných parametrech je pozornost věnována i flexibilnímu přístupu dynamického přepočtu vah. V praktické části je navrženo a otestováno několik portfolií optimalizovaných podle různých strategií, které byly následně podrobeny kvantitativní analýze výkonnosti v různých ekonomických scénářích. Výsledky naznačují, že žádná z metod není jednoznačně nejlepší. Jejich vhodnost závisí na konkrétním ekonomickém prostředí, investičním horizontu a ochotě tolerovat riziko. Práce poskytuje užitečné praktické doporučení pro investory a zároveň vytváří teoretický rámec pro budoucí výzkum v oblasti modelování, adaptivních strategií a robustního řízení portfolií v nejistém tržním prostředí.
Vedoucí práce: Jakub Neugebauer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses