Etické a spoločenské dopady generatívnej umelej inteligencie - Mitrová, Adela (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá etickými a spoločenskými dopadmi generatívnej umelej inteligencie (GAI), ktorá v posledných rokoch zaznamenala rýchly vývoj a rozšírenie do každodenného života. Cieľom práce je analyzovať vplyv GAI na jednotlivca aj spoločnosť, identifikovať kľúčové etické problémy a spoločenské výzvy, ktoré súvisia s jej používaním, a navrhnúť možné riešenia týchto výziev. Vedľajšími cieľmi práce je objasniť tému GAI tak, aby bola zrozumiteľná pre širokú verejnosť a vymedziť základné pojmy, princípy fungovania GAI, jej najvýznamnejšie systémy a aplikácie. Metodologicky je práca postavená na rešerši vedeckých zdrojov, pozorovaní praktických situácií, deduktívnej tematickej analýze a komparácii.Doplnkovou metódou bolo aj experimentálne testovanie modelu ChatGPT. Teoretické poznatky sú priebežne dopĺňané konkrétnymi príkladmi z praxe, ktoré slúžia na ilustráciu diskutovaných javov. Záver práce ponúka odporúčania na riešenie identifikovaných problémov a vyzdvihuje potrebu širšej spoločenskej diskusie o dopadoch GAI. Práca má slúžiť ako základ pre ďalšie akademické alebo odborné texty v oblasti technológií, etiky a spoločnosti. Jej prínos spočíva najmä v systematickom spracovaní novej a dynamicky sa rozvíjajúcej témy, ktorá má potenciál zásadne ovplyvniť budúci vývoj spoločnosti.