Mediální reprezentace žen ve vedoucích pozicích v České republice - Volosiuk, Daria; Lukeš Rybanská, Ivana, 1991-; Půbalová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá mediální reprezentaci žen ve vedoucích pozicích na příkladu českého vydání časopisu Forbes a jeho speciální přílohy Forbes Woman v letech 2021–2024. Cílem práce bylo zjistit, zda a jakým způsobem média reprodukují genderové stereotypy nebo naopak přispívají k rovnějším formám prezentace ženského leadershipu. Pomocí kvalitativní obsahové analýzy vybraných článků byly identifikovány opakující se vizuální a jazykové strategie, které formují veřejné představy o ženách ve vedení. Výsledky ukazují, že i přes jisté posuny směrem k neutrálnější reprezentaci přetrvávají estetizující a stereotypní prvky, zejména obraz „příjemné profesionálky“ a důraz na osobní příběhy. Práce upozorňuje na význam jazyka, vizuální stylizace a tematizace rodiny jako klíčových faktorů v konstrukci genderově podmíněných mediálních obrazů. Na základě zjištění jsou formulována doporučení pro redakce, organizace a vzdělávací instituce směřující k větší genderové rovnosti v mediálním prostoru.
Vedoucí práce: Ivana Lukeš Rybanská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses