Analýza klíčových faktorů určujících umístění bankomatů v městském prostředí - Bartoň, Vojtěch (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou faktorů ovlivňujících intenzitu využívání bankomatů ve městském prostředí. Výzkum je zaměřen na území hlavního města Prahy, kde byl zkoumán vztah mezi prostorovými a funkčními charakteristikami okolí bankomatů a počtem uskutečněných transakcí. Využit byl datový soubor poskytnutý bankovní institucí obsahující roční transakční data, která byla doplněna o externí prostorová data z platformy OpenStreetMap a dále zpracována pomocí geografických informačních systémů. V rámci metodiky byly vytvořeny Voroného polygony jako přibližné spádové oblasti každého zařízení a následně bylo provedeno regresní modelování pomocí vícenásobné lineární regrese.