Využití průmyslového internetu věcí (IIoT) při manažerském rozhodování ve výrobních procesech - Ben Salem, Chiheb Ed-Dine (2025)
Cílem práce je analyzovat a zhodnotit využití průmyslového internetu věcí (IIoT) ve vybraném podniku a identifikovat konkrétní přínosy a výzvy spojené s implementací této technologie a využití IIoT manažery při rozhodování. Práce se konkrétně zaměřuje na výrobní podnik na kabelové svazky GD Tunisie. Výzkum byl proveden analýzou implementace IIoT a tematickou analýzou provedených polostrukturovaných rozhovorů. Bylo zjištěno, že IIoT pomáhá managementu rychle a efektivně zasahovat, identifikovat úzká místa a kalibrovat výrobní linky. Na základě přesného časování může kalkulovat správné výrobní ceny. Díky sledováním produktivity zaměstnanců je možné zavádět kvóty na výrobu, ale zároveň férově rozdělovat bonusy za nadstandartní práci.