Motivácia zamestnancov a dobrovoľníkov v Slovenskom skautingu, o. z. - Škovierová, Katarína (2025)
Táto bakalárska práca skúma motiváciu zamestnancov a dobrovoľníkov v neziskovej organizácii Slovenský skauting, o. z. Zaoberá sa problémom efektívneho stimulovania jednotlivcov v podmienkach obmedzených finančných zdrojov. Cieľom je identifikovať a skúmať motívy, ktoré ich podnecujú k činnosti v tejto organizácii, ako aj faktory, ktoré ich od tejto aktivity odrádzajú a na základe zistení navrhnúť konkrétne opatrenia na zvýšenie ich lojality a spokojnosti. Pre splnenie výskumného zámeru bola využitá kombinácia kvalitatívnej metódy hĺbkových rozhovorov a kvantitatívneho dotazníkového prieskumu. Zistenia poukázali na dôležitosť vnímania zmysluplnosti, kvality spätnej väzby a podpory duševného zdravia, a zároveň identifikovali riziká, ako je preťaženie, nedostatok uznania, či nízke povedomie v spoločnosti. Závery zdôraznili potrebu systematického rozvoja vnútorných motivačných faktorov a ponúkajú súhrn praktických opatrení, ktoré môžu byť aplikovateľné aj v širšom kontexte neziskového sektora.