Finanční srovnání elektrického a benzínového automobilu při pořízení na úvěr - Fiveiskii, Ilia; Ali, Tanweer; Medunová, Nikol; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání celkových nákladů vlastnictví elektrického a benzínového automobilu při jejich pořízení formou účelového úvěru. Práce vychází z modelového příkladu dvou srovnatelných vozidel střední třídy – elektromobilu Tesla Model 3 Long Range RWD a benzínového vozu BMW 320i Steptronic – a hodnotí jejich ekonomickou výhodnost z pohledu mladého spotřebitele s omezeným rozpočtem. Analýza kombinuje tři finanční metody: čistou současnou hodnotu (NPV), ekvivalentní roční anuitu (EAA) a koncept celkových nákladů vlastnictví (TCO). Součástí práce je také zohlednění environmentálních aspektů, dotací a daňových výhod spojených s elektromobilitou. Výsledky přinášejí komplexní srovnání obou vozidel a ukazují, jak rozdíly v provozních nákladech, financování a zůstatkové hodnotě ovlivňují jejich celkovou finanční efektivitu.
Vedoucí práce: Tanweer Ali
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses