Aktuální stav využití a vývoje algoritmů asymetrického šifrování - Vařil, Adam (2025)
Cílem bakalářské práce je zjištění aktuálního stavu využití a vývoje algoritmů asymetrického šifrování. Dále má práce představit algoritmy asymetrické kryptografie a porovnat je na základě bezpečnostních parametrů. Součástí porovnání je také subjektivní hodnocení algoritmů. Nejdříve je popisována historie, základní principy asymetrické kryptografie, její hrozby, dále využití algoritmů. Následuje představení jednotlivých algoritmů, kde je popsán jejich princip fungování. V práci jsou také zmíněny jejich výhody, nevýhody a aktuální stav využití. V hlavní části se práce zaměřuje na přehledové porovnání představených algoritmů na základě výsledků z dostupných odborných článků. Důraz je kladen na bezpečnost algoritmů a jejich schopnost odolávat různým typům útoků. Zohledněna je rovněž délka klíčů a její dopad na efektivní využití v praxi. Závěr shrnuje výsledky a poznatky ze srovnání algoritmů a hodnotí je.