Tvorba a monetizácia vlastného obsahu : Podnikateľský plán pre vybranú hru - Remeň, Samuel; Dušek, Václav; Kukačka, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou monetizácie vlastného obsahu počítačovej videohry The Sims 4. V teoretickej časti sú najprv vysvetlené základné pojmy súvisiace s herným priemyslom, kultúrnym fenoménom The Sims a 3D tvorbou pre herné prostredie. Bližšia pozornosť je venovaná definícii herných modifikácií, ekonomickým potenciálom a technickým špecifikám ich tvorby. Zároveň sú predstavené hlavné platformy a nástroje, ktoré slúžia k šíreniu fanúšikovských modifikácií pre vybranú hru. Výskumná časť práce kombinuje kvantitatívnu a kvalitatívnu metodológiu. Kvantitatívny dotazník analyzoval správanie hráčov a preferencie cieľovej skupiny, pričom dominantnou skupinou boli ženy vo veku 25 až 34 rokov. Na základe týchto údajov bol identifikovaný dopyt po kozmetickom obsahu, najmä účesoch a oblečení pre mužské postavy. Kvalitatívny výskum vo forme hĺbkových rozhovorov sú skúsenými tvorcami priblížil ich prístup k monetizácii, technické výzvy a strategické rozhodnutia. Výstupom výskumnej časti bol návrh stratégie monetizácie a výber vhodného typu obsahu. Praktická časť popisuje celý proces tvorby 3D účesu a následnú distribúciu cez platformu Patreon. Propagácia prebiehala výlučne organickou formou cez platformy Reddit a Tumblr. Výsledok práce zachytáva priebeh monetizácie, poukazuje na komplexnosť procesu monetizácie herného obsahu a hodnotí limity dosiahnutých výsledkov. Napriek tomu, že modifikácia nezískala v sledovanom období žiadnych platiacich odberateľov, profil získal 86 návštev a 6 bezplatných odberateľov, čo naznačuje potenciál ďalšieho rozvoja. Výstupom práce sú cenné poznatky o správaní spotrebiteľov aj tvorcov a ponúka praktické odporúčania pre začínajúcich tvorcov a možnosti ďalšieho rozvoja v oblasti tvorby a monetizácie herných modifikácií.
Vedoucí práce: Václav Dušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses