Manažerské rozhodování o outsourcingu výroby ve vybrané společnosti - Viesner, Ondřej (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na manažerské rozhodování o outsourcingu výroby z Číny. Cílem práce je posoudit, zda je pro společnost outsourcing výroby válečkového řetězu finančně i nefinančně výhodnější oproti vlastní výrobě, přičemž se jedná o mezinárodní outsourcing ze země s obvykle nižšími výrobními náklady. V teoretické části jsou rozebrána témata manažerského rozhodování spojená s procesem rozhodování, koncepce Make or Buy a outsourcing, zejména v mezinárodním kontextu. Metodologie použita k praktické části je založena na analýze dokumentů společnosti Řetězy Vamberk a na polostrukturovaném rozhovoru s vedoucím nákupu společnosti. V praktické části jsou porovnávány varianty vlastní výroby a mezinárodního outsourcingu podle finančních i nefinančních kritérií a zároveň je hodnocena vhodnost outsourcingu vzhledem k pilířům koncepce Make or Buy.