Kolektivní investování do umění : investování do umění, společné vlastnictví uměleckých děl, výhody a rizika - Karnová, Kamila (2025)
Tato diplomová práce si klade za cíl popsat a analyzovat fenomén kolektivních investic do umění a kvantifikovat rizika s ním spojená. Práce využívá rešerši odborné literatury a výzkum formou expertních rozhovorů s českými odborníky. Až do nedávné doby byla schopnost umění zhodnocovat se vnímána převážně skrze individuální zkušenosti velmi majetných sběratelů. Absence výzkumu zaměřeného na charakteristiky umění jakožto investičního aktiva představovala překážku pro širší zapojení drobných investorů do této specifické třídy aktiv. V důsledku technologického rozvoje a rostoucího zájmu investorů o diverzifikaci portfolia směrem k alternativním investicím však dochází k prohloubení porozumění finančnímu profilu umění a zároveň k jeho postupnému zpřístupnění prostřednictvím modelů kolektivního investování. Práce poskytuje ucelený pohled na fondy investující do umění, a to jak z hlediska jejich právního a ekonomického rámce, tak i z pohledu praktických zkušeností subjektů působících na českém trhu, přičemž klade důraz na identifikaci klíčových výhod, bariér a rizik spojených s tímto typem investování.