Body positivity jako trend v marketingových kampaních módních značek : Analýza a porovnání přístupů Lindex, Victoria’s Secret a H&M - Narimanova, Aruzhan; Gburíková, Alžbeta; Vondra, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Daná bakalářská práce se zabývá využitím konceptu body positvity v marketingových kampaních tří módních značek – Lindex, Victoria's Secret a H&M. V teoretické části je popsán historický vývoj ideálů krásy, vliv médií na vnímání ženského těla, vznik hnutí body positivity a jeho komercializace. Praktická část obsahuje analýzu kampaní zmíněných značek a kvalitativní výzkum prostřednictvím hloubkových rozhovorů s ženami různých věkových kategorií. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak tyto kampaně ovlivňují vnímání autenticity, důvěryhodnosti a emocionální odezvy spotřebitelek. Zjištění ukázala, že ženy kladou důraz na přirozenost, konzistentní komunikaci značky a autentické zastoupení různorodých tělesných typů bez zjevné manipulace. V rámci výzkumu bylo rovněž odhaleno, že respondentky nejvíce oceňují přístupy, které kladou důraz na přijetí a respekt k přirozenému tělu bez idealizace či tlaku jej pozitivně hodnotit, což odpovídá principům body neutrality jako realističtější alternativy ke konceptu body positivity. Na základě těchto poznatků práce přináší konkrétní doporučení pro módní značky, jak efektivně a uvěřitelně implementovat body-positive a body-neutral prvky do marketingové komunikace s cílem posílit důvěru a loajalitu spotřebitelek.
Vedoucí práce: Alžbeta Gburíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses