Analýza postojů a názorů uživatelů sociálních sítí ohledně superaplikací - Ehrenberger, Adam; Kučera, Jan; Vencovský, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu postojů a názorů uživatelů sociálních sítí ohledně superaplikací. Využívá metody zpracování přirozeného jazyka (NLP), jako je explorační analýza dat, analýza sentimentu, tematické modelování a frekvenční analýza slov. Superaplikace představují revoluci v digitálním světě díky tomu, že jsou schopné zahrnout široké množství služeb do jednoho rozhraní, což zásadně mění způsob interakce uživatelů s technologiemi. Práce se zaměřila na platformy YouTube a Twitter (nyní X), které většinou poskytují rozdílné perspektivy diskusí. Výsledky tematického modelování a analýzy sentimentu ukázaly, že diskuse na YouTube jsou výrazně negativnější a často zaměřené na geopolitická témata, čínský kontext a osobní zkušenosti uživatelů. Na druhé straně na Twitteru (nyní X) je konverzace v neutrálním až pozitivním sentimentu a převládají technologická a finanční témata, jako je fintech, digitální platby nebo inovace v bankovnictví. Obě platformy však spojuje zájem o superaplikace typu WeChat, Alipay nebo Revolut a o jejich vliv na každodenní život. Zároveň se potvrdilo, že způsob, jakým lidé o superaplikacích mluví, je silně ovlivněn prostředím dané platformy. Práce ukazuje, že pro lepší pochopení veřejného mínění o digitálních inovacích je důležité sledovat více různých platforem, protože každá z nich nabízí trochu jiný pohled. Zjištění této práce mohou být užitečná nejen pro vývojáře a firmy, ale i pro výzkumníky, kteří se zabývají tématy digitální společnosti a nových technologií.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses