Networking jako element managementu kapel a přístupy k němu na scéně české populární hudby - Hüblová, Aneta; Šubrt, Daniel; Grosman, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce zkoumá networking jako specifický element managementu kapel na české scéně populární hudby. Cílem je identifikace klíčových přístupů, příležitostí a faktorů efektivního networkingu, které mohou přispět ke kariérnímu rozvoji kapel či umělců sólových projektů. Teoretická část vymezuje proměny hudebního průmyslu, nové role stakeholderů („gatekeeperů“ ne v původním významu strážců bran, ale v současném pojetí jako spolupracujících kurátorů jednotlivých oblastí hudebního průmyslu) a možnosti profesního růstu kapel v současném prostředí. Praktická část je založena na případové studii hudební konference Prague Music Week a kvalitativní analýze 11 hloubkových rozhovorů s klíčovými hudebními profesionály v roli tzv. „gatekeeperů“, jejichž spolupráce může představovat významnou příležitost kariérního rozvoje kapely. Výzkum byl realizován pomocí rámcové analýzy s využitím kódování, doplněnou o Likertovy škály hodnotící relevanci sedmnácti vybraných faktorů. Z výsledků vyplynulo, že nejzásadnějšími vnímanými indikátory kapely vypovídající o jejím potenciálním úspěchu a motivujícími ke spolupráci s hudebními profesionály jsou faktory spojené přímo s uměleckou tvorbou a networkingem. Objevenými relevantně nahlíženými faktory mimo rámec Likertových škál se stala především autenticita, existence uměleckého plánu, angažovanost a tzv. „lidský faktor“. Zároveň každý z respondentů ve své osobní paletě kombinuje kvalitativní i kvantitativní faktory. Networking, zejména prostřednictvím osobního doporučení, byl identifikován jako čtvrtý nejsilnější faktor ovlivňující rozhodnutí o spolupráci. Hudební profesionálové zároveň vnímají konference jako klíčový prostor pro navazování vztahů, přičemž Prague Music Week svým sou
Práce přináší praktická doporučení pro kapely, které se chtějí orientovat v možnostech networkingu a posílit své šance v rozvoji umělecké kariéry na scéně populární hudby.
Vedoucí práce: Daniel Šubrt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses