Vývoj a bezpečnost smart kontraktů : Analýza a auditování na blockchainových platformách - Dítě, Jan; Sudzina, František; Perzina, Radomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje a bezpečnost smart kontraktů na vy- braných blockchainových platformách. V teoretické části jsou představeny principy fungování blockchainu, definice a charakteristiky smart kontraktů a přehled nejpoužívanějších progra- movacích jazyků, jako jsou Solidity a Vyper. Dále jsou popsány běžné typy zranitelností, které se objevují při vývoji chytrých kontraktů, a uvedeny příklady známých útoků, včetně případu DAO hacku. Zmíněny jsou i rozdíly mezi platformami a počty aktivních vývojářů na dané platformě. Součástí přehledu je také srovnání dostupných vývojových nástrojů a podpory bezpečnostních analýz. Praktická část se zaměřuje na demonstraci zranitelnosti typu reentrancy na jednoduchém ukázkovém kontraktu napsaném v jazyce Solidity. Tento kontrakt je upraven do bezpečnější verze, analyzován pomocí nástrojů Slither a Mythril a následně přepsán do jazyka Vyper. Testování kontraktu bylo provedeno pomocí nástroje Brownie. Dále je zformulována sada doporučení, která vychází z poznatků teoretické i praktické části. Tyto poznatky mohou začínajícím vývojářům sloužit jako praktický návod ke zvýšení bezpečnosti smart kontraktů.
Vedoucí práce: František Sudzina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses