Umělá inteligence v audiovizuálním prostředí v České republice v letech 2024/2025 - Trávníková, Veronika (2025)
Tato kvalifikační práce má za cíl analyzovat využití umělé inteligence (UI) v preprodukční fázi dokumentárního filmu z pohledu aktérů v oboru. Zkoumá reflexe možností, omezení a eticko-právních dopadů využití této technologie a formuluje doporučení. Výzkum je založen na kvalitativní interpretativní metodě s použitím semistrukturovaných rozhovorů se sedmi odborníky z oblasti dokumentární tvorby. Data byla podrobena tematické analýze dle kategorií praxe, postoje, vědění a zkušenost. Závěry ukazují, že UI nabízí potenciál jako užitečný nástroj nebo „konzultant“ (zejména v oblastech rešerše, textové přípravy a organizace), ale disponuje technickými limity (obzvláště halucinace a faktické nepřesnosti) a způsobuje právní a etická dilemata (zvláště v kontextu vytěžování dat, data mining, a autorských práv). Při užití UI v preprodukci dokumentárního filmu se jako klíčové faktory ukázaly lidská kontrola a kritické myšlení. Legislativa za akcelerovaným vývojem UI zaostává a pro odpovědnou praxi se zdůrazňuje potřeba edukace, diskuse a mezioborové spolupráce tematizující budoucnost.