Bikulturální identita a její vliv na kariérní rozhodování. Případová studie druhé generace Vietnamců v České republice - Nguyenová, Thi Ngoc Huyen (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu percepce vietnamských a českých kulturních hodnot u druhé generace Vietnamců žijících v České republice. Práce si klade za cíl identifikovat, které hodnoty v jejich hodnotovém systému převládají a jakým způsobem se tyto hodnoty promítají do jejich kariérních preferencí. Výsledky ukazují, že adaptace respondentů v obou kulturních prostředích byla u některých delší a náročnější. Tento proces vedl k vnitřním konfliktům, zejména při rozhodování o osobních vztazích, volnočasových aktivitách a kariéře. Respondenti se však těmito konflikty vyrovnali prostředím kompromisů a komunikace. Vytvořili si také vlastní hodnotový rámec, který jim umožnil kombinovat hodnoty obou kultur a dosáhnout harmonie mezi českým a vietnamským kulturním prostředí. Výzkum dále ukázal, že dominantní vliv kultur byl vyvážený. Tři respondenti byli silně ovlivněni vietnamskými hodnotami, přičemž hlavními faktory byl rodinný tlak, pozdější migrace, nebo silné očekávání ze strany rodičů. Naopak tři respondenti se více přiklonili k českým hodnotám, kde nezohledňovali očekávání rodiny ani komunity, ale na základě svého vlastního přesvědčení.