Udržitelnost a CSR v textilním průmyslu českých podniků : porovnání teoretických rámců s praxí - Matušková, Kristýna Marie; Abíková, Jana; Mařanová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou udržitelnosti a společenské odpovědnosti firem (CSR) v textilním průmyslu českých malých a středních podniků (MSP). Cílem práce bylo identifikovat a analyzovat klíčové faktory, které motivují zakladatele těchto společností ke zvolení udržitelného modelu podnikání, a porovnat teoretické rámce udržitelnosti s praxí. Práce kombinuje teoretickou rešerši literatury a odborných článků s kvalitativním výzkumem založeným na polostrukturovaných rozhovorech se zástupci šesti českých textilních společností. Výsledky ukazují, že rozhodnutí pro zvolení udržitelného modelu podnikání vychází převážně z osobních hodnot zakladatelů. Respondenti nevnímají udržitelnost jako výhodu oproti konkurenci nebo příležitost vyšších zisků, ale jako přirozenou součást podnikání. Produkty jsou prezentovány na základě kvality, přičemž aspekty udržitelnosti tvoří podpůrnou vrstvu komunikace.
Vedoucí práce: Jana Abíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses