Postoje lékařů k využití umělé inteligence při diagnostice kardiovaskulárních onemocnění a scénáře užití - Krček, Matěj; Doležel, Michal; Smutný, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá postoje kardiologů k využití umělé inteligence (AI) při diagnostice kardiovaskulárních onemocnění a identifikuje klíčové faktory ovlivňující její přijetí do klinické praxe. Na základě kvalitativních rozhovorů s kardiology je provedena analýza s využitím teoretického rámce doc. Pi-Jung Hsiehové (2023), který zahrnuje teorii vnímaných hodnot, obavy týkající se etického využívání umělé inteligence a index technologické připravenosti. Výsledky ukazují, že lékaři vnímají AI jako užitečný nástroj, který významně zvyšuje efektivitu a přesnost diagnostiky. Přijetí AI ovlivňují obavy týkající se etických aspektů, spolehlivosti technologií a nutnosti zachování lidského úsudku v diagnostickém procesu. Hlavní přínos práce spočívá v detailní identifikaci těchto faktorů a v návrhu scénářů užití, které usnadňují implementaci AI v kardiologii v České republice.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses