Kulturní kontext videoherního sektoru v ČR a na Ukrajině - Svátková, Jana (2025)
Práce se zabývá videoherním sektorem v České republice a Ukrajině a zkoumáním toho, jak je tento sektor propojen s kulturou dané země. Cílem práce je srovnat videoherní sektor v obou zemích a analyzovat vztah mezi lokální kulturou a hrami, které jsou v ní produkované. Výzkum vychází z kvalitativních rozhovorů s českými a ukrajinskými herními vývojáři, které využívá jako výchozí bod pro hlubší vhled do videoherní scény v daných zemích. Nejvýznamnější odlišností Ukrajiny od České republiky je současný válečný konflikt. Ukrajinští vývojáři musí řešit obtíže spojené s prací ve válečných podmínkách. Českou republiku a Ukrajinu spojuje hrdost jak hráčů, tak vývojářů na lokálně vyvinuté produkty.