Inkluzivita a diverzita v galeriích : Analýza programů, lektorských programů, marketingových strategií a akcí v galeriích DOX, Museum Kampa, Kunsthalle Praha a Národní galerie v Praze - Pánková, Rozalie (2025)
Práce se zabývá problematikou inkluzivity a diverzity v institucích výtvarného umění. Problematiku řeší na příkladech čtyř pražských institucí výtvarného umění a tím jsou DOX, Museum Kampa, Kunsthalle Praha a Národní galerie v Praze. Cílem této práce je prozkoumat, jaké inkluzivní a diverzitní strategie uplatňují instituce v rámci svých výstavních, lektorských a marketingových aktivit a jak tyto přístupy ovlivňují jejich návštěvnickou základnu. Práce vychází z kvalitativního výzkumu, tedy z rozhovorů se zástupci jednotlivých oddělení. Na základě analýzy rozhovorů popisuje přístupy institucí k inkluzi a diverzitě a poukazuje na bariéry, které jejich rozvoji brání. Součástí práce jsou doporučení pro zlepšení a inspirace ze zahraničí. Výstupy mohou sloužit jako podklad pro další strategické plánování kulturních organizací, které usilují o otevřenější prostředí.