Genderová nerovnosť a jej prepojenie s ekonomickými faktormi : Skúmanie ružovej dane v Českej republike - Ondrejková, Tamara (2025)
Bakalárska práca sa zameriava na vybrané prejavy rodovej nerovnosti v ekonomickej sfére. Osobitná pozornosť je venovaná ružovej dani a taktiež približuje fenomén tampónovej dane. Ide o špecifický typ finančných výdavkov, ktoré postihujú ženy. Cieľom práce bolo zistiť, či existujú určité cenové rozdiely medzi produktmi určenými pre ženy a mužov. Praktická časť práce pozostávala z dvoch výskumov. Prvý výskum porovnával ceny vo vybraných produktových dvojiciach a druhý výskum pozostával z dotazníkového šetrenia na prepojenie teoretických poznatkov a výsledkov z prvého výskumu. Výsledky potvrdili existenciu určitých cenových rozdielov, ako aj značné rozdiely v objeme neplatenej práce. Práca sa taktiež venuje výdavkom spojených s nákupom menštruačných pomôcok. V závere práce sú ponúknuté odporúčania na zlepšenie súčasnej situácie.