Genderová nerovnosť a jej prepojenie s ekonomickými faktormi : Skúmanie ružovej dane v Českej republike - Ondrejková, Tamara; Ligocká, Marie; Miklánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalárska práca sa zameriava na vybrané prejavy rodovej nerovnosti v ekonomickej sfére. Osobitná pozornosť je venovaná ružovej dani a taktiež približuje fenomén tampónovej dane. Ide o špecifický typ finančných výdavkov, ktoré postihujú ženy. Cieľom práce bolo zistiť, či existujú určité cenové rozdiely medzi produktmi určenými pre ženy a mužov. Praktická časť práce pozostávala z dvoch výskumov. Prvý výskum porovnával ceny vo vybraných produktových dvojiciach a druhý výskum pozostával z dotazníkového šetrenia na prepojenie teoretických poznatkov a výsledkov z prvého výskumu. Výsledky potvrdili existenciu určitých cenových rozdielov, ako aj značné rozdiely v objeme neplatenej práce. Práca sa taktiež venuje výdavkom spojených s nákupom menštruačných pomôcok. V závere práce sú ponúknuté odporúčania na zlepšenie súčasnej situácie.
Vedoucí práce: Marie Ligocká
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses