Připravenost českých podniků na ESG nefinanční reporting - Nováček, Tomáš (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice ESG nefinančního reportingu. V teoretické části je definován pojem ESG a je zasazen do kontextu historického vývoje konceptu odpovědného podnikání. Dále je představena aktuální legislativa Evropské unie týkající se ESG reportingu. V rámci praktické části byl proveden výzkum kvalitativní povahy s cílem posoudit připravenost českých podniků na ESG reporting, identifikovat hlavní vnímané překážky a přínosy této povinnosti a prozkoumat postoj českých podniků k ESG reportingu v souvislosti s nově vydaným balíčkem návrhů legislativních změn Omnibus. Sběr dat pro výzkum proběhl formou hloubkových polostrukturovaných rozhovorů se čtyřmi zástupci českých podniků a dvěma ESG konzultanty. Data byla dále zpracována metodou kódování. Závěry práce poskytují obraz o stavu agendy ESG reportingu v českých podnicích. Mohou být využity jak zákonodárci, tak podniky připravujícími se na povinný ESG reporting, kterým poskytnou přehled o aktuální podnikové praxi.