Tvorba koalic v Evropském parlamentu - Koukolík, Alois (2025)
Tato bakalářská práce využívá metody kooperativní teorie her k analýze tvorby koalic a rozdělení moci v rozhodovacím procesu Evropského parlamentu. Hlavním cílem je kvantifikovat vliv jednotlivých politických aktérů, zejména českých stran, pomocí Shapley-Shubikova indexu moci. V práci je aplikován dvoufaktorový index síly, který kombinuje ideologickou koordinaci (na úrovni evropských politických frakcí) a národní koordinaci (v rámci delegací členských států). Navržený model zohledňuje empirická zjištění, podle nichž většina hlasování v Evropském parlamentu probíhá na základě frakční příslušnosti. Pomocí matematického modelování a simulace založené na výsledcích voleb do Evropského parlamentu v roce 2024 je odhadována pravděpodobnost, s jakou je daná strana rozhodující při tvorbě vítězné koalice. Výsledky ukazují, že síla strany závisí nejen na počtu mandátů, ale také na jejím postavení v institucionálním rámci Evropského parlamentu. Práce tak nabízí hlubší vhled do dynamiky politického vlivu v nadnárodním legislativním orgánu.