Umělá inteligence ve filmové a audiovizuální postprodukci v České republice - Brabcová, Petra; Hanzlík, Jan, 1979-; Zahrádka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá využitím umělé inteligence ve filmové a audiovizuální postprodukci v České republice. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem AI mění pracovní procesy v postprodukci, které konkrétní části těchto procesů lze pomocí AI zjednodušit, jak si Česká republika stojí ve srovnání se zahraničím a jaký má AI potenciál do budoucna. Teoretická část se věnuje základním principům fungování umělé inteligence, jejímu využití v kreativních odvětvích, vývoji postprodukce a vytváří také teoretický rámec využití AI v oblasti filmové a audiovizuální postprodukce. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu formou polostrukturovaných rozhovorů s filmovými a audiovizuálními střihači. Práce dochází k závěru, že umělá inteligence je v současnosti vnímána především jako praktický nástroj pro zefektivnění rutinních úkonů, který pomáhá šetřit čas, snižovat náklady a umožňuje větší soustředění na kreativní rozhodování. Zároveň otevírá otázky týkající se proměny profese střihače a dlouhodobého vlivu automatizace na filmovou a audiovizuální tvorbu.
Vedoucí práce: Jan Hanzlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses