Tvorba autorského kaligrafického písma - Gorshunova, Alina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na tvorbu autorského kaligrafického písma pro český jazyk, s důrazem na integraci tradičních kaligrafických technik s požadavky digitální typografie. Práce popisuje proces tvorby písma, od skicování až po digitalizaci v softwaru FontLab, a zaměřuje se na výzvy české diakritiky, ligatury a konstrukce znaků. Výsledky práce zahrnují metodiky pro optimalizaci diakritiky, umístění akcentů a tvorbu ligatur. Byla implementována i metoda testování čitelnosti písma v různých digitálních formátech, což zajišťuje jeho praktickou použitelnost. V rámci praktické části bylo vytvořeno písmo, které kombinuje tradiční estetiku ručně psaného písma s nároky moderní digitální typografie. Práce dokumentuje celý proces tvorby písma a poskytuje návod pro budoucí návrháře. Hlavním přínosem je navržený workflow, který může sloužit jako inspirace pro další autory písem.