Tvorba autorského kaligrafického písma - Gorshunova, Alina; Božková, Karolína; Hábová, Anna, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na tvorbu autorského kaligrafického písma pro český jazyk, s důrazem na integraci tradičních kaligrafických technik s požadavky digitální typografie. Práce popisuje proces tvorby písma, od skicování až po digitalizaci v softwaru FontLab, a zaměřuje se na výzvy české diakritiky, ligatury a konstrukce znaků. Výsledky práce zahrnují metodiky pro optimalizaci diakritiky, umístění akcentů a tvorbu ligatur. Byla implementována i metoda testování čitelnosti písma v různých digitálních formátech, což zajišťuje jeho praktickou použitelnost. V rámci praktické části bylo vytvořeno písmo, které kombinuje tradiční estetiku ručně psaného písma s nároky moderní digitální typografie. Práce dokumentuje celý proces tvorby písma a poskytuje návod pro budoucí návrháře. Hlavním přínosem je navržený workflow, který může sloužit jako inspirace pro další autory písem.
Vedoucí práce: Karolína Božková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses