Prostorová analýza kriminality na úrovni detailních dat Policie ČR - Beneš, Vít (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou majetkové kriminality v jednotlivých okresech České republiky v letech 2016–2024. Hlavním cílem je zhodnotit, jaký vliv měla pandemie COVID-19 na vývoj majetkové kriminality a jaké socioekonomické faktory s ní byly statisticky významně spjaty. K analýze jsou využita panelová data, která kombinují prostorový (okresní) a časový (roční) rozměr, a aplikovány tři ekonometrické modely: Pooled OLS, Fixed Effects a Random Effects. Na základě výsledků testů (F-test, Hausmanův test, Breusch-Paganův test a Wooldridgeův test) byl jako nejvhodnější vyhodnocen model s fixními efekty. Ten umožnil zachytit nepozorované heterogenity mezi okresy a poskytl konzistentní odhady. Statisticky významnými faktory ovlivňujícími míru majetkové kriminality se ukázal například průměrná mzda nebo COVID období. Naopak pandemické období bylo v některých modelech spojeno se snížením kriminality, což může reflektovat změny v mobilitě a společenském chování. Součástí analýzy byla také prostorová diagnostika pomocí lokálního Moranova I, která odhalila shluky vyšší kriminality zejména v urbánních regionech. Výsledky práce přispívají k lepšímu pochopení regionálních a časových vzorců kriminality a mohou sloužit jako podklad pro efektivnější nastavení bezpečnostních a sociálních politik.