Optimalizace různých typů stravování s ohledem na emise skleníkových plynů - Voloboi, Polina; Skočdopolová, Veronika; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací různých typů stravování s ohledem na emise skleníkových plynů, finanční náklady a výživovou vyváženost. V teoretické části jsou vysvětleny základy lineárního a vícekriteriálního programování, princip cílového programování a souvislosti mezi produkcí potravin a environmentální zátěží. Dále jsou shrnuty nutriční požadavky a rozdíly mezi všežravým a vegetariánským typem stravování. Praktická část se zaměřuje na tvorbu osmi optimalizačních modelů v softwaru LINGO – čtyř pro všežravý a čtyř pro vegetariánský jídelníček. Pro každý typ stravy byly nejprve vytvořeny modely s minimalizací nákladů a emisí, následně byly pomocí cílového programování sestaveny modely, které hledají kompromis mezi více cíli současně. Výsledky ukazují rozdíly v cenové dostupnosti a ekologické stopě mezi jednotlivými typy stravování a potvrzují, že vegetariánské jídelníčky obecně vykazují nižší emise, zatímco všežravé varianty bývají levnější. Výstupy práce mohou sloužit jako základ pro udržitelnější rozhodování v oblasti výživy.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses