Sociální podnikání rodiny Liebiegových a jeho vliv na rozvoj Liberce - Jiříková, Denisa (2025)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit přínos rodiny Liebiegových pro sociální, hospodářský a urbanistický rozvoj města Liberce. Práce se zaměřuje na jejich podnikatelské a filantropické aktivity, které v mnoha ohledech předznamenaly moderní pojetí společenské odpovědnosti firem. Na základě archivních pramenů, dochovaných dopisů, novinových výstřižků a literární rešerše je zpracována případová studie, která mapuje konkrétní formy podpory, jež Liebiegovi poskytovali, od nadační činnosti, přes zajištění bydlení, zdravotní péče a vzdělání až po podporu veřejné infrastruktury. Výzkum se opírá o kvalitativní analýzu dokumentů a historický kontext průmyslového rozvoje severních Čech v 19. a na počátku 20. století. Práce ukazuje, že rodina Liebiegových svými činy významně přispěla k rozvoji města a životních podmínek jeho obyvatel, a zároveň poskytuje základ pro srovnání s dnešním konceptem CSR.