Design, prototyp a testování webové stránky začínajícího nadačního fondu - Včeliš, Jan (2025)
Práce se zaměřuje na tvorbu uživatelsky přívětivého designu a prototypu webové stránky začínajícího nadačního fondu, který bude podporovat tvorbu malých forem jako divadlo, hudba, umění a další. Prvním krokem je hloubkový rozhovor s budoucím zakladatelem fondu a převzetí jeho požadavků. Dalším krokem je analýza těchto požadavků a následný návrh prototypu webové stránky v programu Figma. V teoretické části je přehled použitých UX principů a design thinking metod, které jsou použity i v praktické části. Dále budou následovat hloubkové rozhovory a testování se zakladatelem fondu a dalšími osobami z cílové skupiny a následná úprava designu a přístupnosti na základě uživatelských požadavků. Výzkum se skládá z kvalitativních metod, a to z hloubkových rozhovorů se zakladatelem fondu a cílovou skupinou. Díky těmto rozhovorům je možné zjistit uživatelskou zkušenost s jinými webovými stránkami nadačních fondů a klíčové prvky webových stránek nadačního fondu. Rozhovory budou probíhat osobně i online a budou zaznamenávány ve formě audiozáznamu. Po vypracování prototypu následuje metoda testování použitelnosti s průchodem prototypu. Na základě toho je možno prototyp upravit podle uživatelských potřeb. Cílem práce je vytvoření high-fidelity prototypu, který bude přívětivý z hlediska UX principů, přístupnosti i uživatelských požadavků, otestování prototypu a jeho následná úprava. Hlavním přínosem této práce je vytvoření uživatelsky přívětivého a přístupného prototypu webové stránky. Vedlejším cílem je analýza klíčových prvků webové stránky nadačního fondu z pohledu osob z cílové skupiny.