Komparácia vývoja priemernej mzdy v krajinách V4 - Balážová, Tímea; Ligocká, Marie; Bittner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Mzdová úroveň krajiny vypovedá veľa o jej ekonomickej situácii aj životnej úrovni obyvateľstva. Cieľom tejto práce bolo preskúmať mzdovú situáciu v krajinách Vyšehradskej skupiny. V práci bol predstavený nielen všeobecný štvrťročný prehľad priemernej mesačnej mzdy v období rokov 2015 až 2022, ale aj jej štruktúra z pohľadu veku, pohlavia a vzdelania. Potrebné dáta boli získané prostredníctvom národných štatistických úradov, prípadne ďalších podporných inštitúcií zaoberajúcich sa touto témou. Tieto dáta boli následne prezentované prostredníctvom grafov vytvorených pomocou softvérového nástroja Microsoft Excel. Táto analýza ukázala, že krajiny Vyšehradskej skupiny sú z pohľadu štruktúry miezd podobné a líšia sa najmä svojou ekonomickou úrovňou, resp. výškou priemernej mesačnej mzdy. Vo všetkých štyroch krajinách bol zaznamenaný trend rastu priemernej mesačnej mzdy, pričom tento vývoj bol ovplyvňovaný aktuálnou hospodárskou situáciou, najmä v spojení s pandémiou COVID-19 a rusko-ukrajinským konfliktom. Migračná kríza z roku 2015 sa na priemernej mzde v krajinách Vyšehradskej skupiny neodzrkadlila. Vo všetkých štyroch krajinách bola pozorovaná snaha o limitovanie nedostatku pracovníkov prostredníctvom zapojenia ukrajinskej pracovnej sily, ktorá na ich územie prišla v dôsledku vojny.
Vedoucí práce: Marie Ligocká
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses