Lokální socioekonomický význam skláren v Květné - Vestenická, Ema (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje různé roviny možného významu a působnosti průmyslového podniku sklárny v Květné v rámci svého bezprostředního okolí. Teoretická část shrnuje vývoj sklářství v českých zemích, historický vývoj sklárny v Květné a představuje soubor konceptů, které lépe zachycují socioekonomický význam podniku. Praktická část je založena na semikvantitativním dotazníkovém šetření v obci Strání, které bylo zasazeno do širšího kontextu pomocí doplňujících sekundárních dat. Hlavním cílem je zjistit, jak obyvatelé obce Strání sklárnu vnímají, jaké jsou konkrétní dimenze jejího působení v lokálním kontextu, zda přispívá k rozvoji obce a jak se tato její role v průběhu času proměňovala. Výsledky ukazují, že sklárna v Květné zastává v rámci obce Strání roli více vrstevnatého lokálního aktéra a slouží jako podklad pro nastínění možností dalšího rozvoje aktivit pro posílení vztahu mezi podnikem a lokalitou.