Implementace AI do rozhodování v nákupním procesu - Bízek, Vojtěch (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání možností využití umělé inteligence v rozhodovacím procesu nákupního oddělení společnosti ŠKODA AUTO a.s., přičemž hlavní pozornost je věnována vypracování studie proveditelnosti. Cílem této studie je posoudit, zda a jak lze nástroj umělé inteligence efektivně využít při porovnávání a vyhodnocování dodavatelských nabídek s technickým zadáním, které představuje klíčové úzké místo v nákupním procesu. Teoretická část práce definuje základní pojmy z oblasti řízení dodavatelského řetězce, nákupu a umělé inteligence. Praktická část se opírá o kvalitativní výzkum a podrobně rozebírá studii proveditelnosti nasazení nástroje Microsoft 365 Copilot. Výsledky této studie ukazují, že využití umělé inteligence přináší významný potenciál pro zvýšení efektivity a velkou finanční úsporu.