Spravedlnost bez předsudků : vliv demografických charakteristik obžalovaných na délku trestu - Hrubý, Jakub; Zouhar, Jan, 1982-; Frýd, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
V demokratických právních státech je dodržování základních lidských práv nezbytnou podmínkou pro fungování trestního práva. Mezi tato práva patří i zákaz diskriminace. V této bakalářské práci, která využívá dat ze statistických listů trestních soudů za rok 2023, se právě přítomností diskriminace v českém trestním soudnictví věnuji. K této empirické analýze jsem použil multilevel model s náhodným efektem pro kraj. Celkem bylo vytvořeno pět modelů s různými interakcemi mezi proměnnými, z nichž byl vybrán ten nejvhodnější, který jsem následně interpretoval. Výsledky ukazují přítomnost statisticky významné nerovnosti. Jedná se zejména o nižší tresty pro ženy, starší osoby a občany České republiky. Práce může sloužit, jakožto základní vhled do problematiky diskriminace v českém trestním soudnictví a lze na ni i dále navazovat.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses