Specifika a vývoj české plakátové tvorby - Vraštilová, Anna-Marie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá historickým vývojem a specifikami české plakátové tvorby od konce 19. století do roku 1989 a také jejím vztahem k národní identitě. Cílem této práce je analyzovat historický vývoj české plakátové tvorby od konce 19. století do roku 1989 se zaměřením na její vizuální a kulturní charakteristiky a následně ověřit, zda a jak jsou vybrané historické plakáty vnímány současnou veřejností jako součást národní identity. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje plakát jako médium vizuální komunikace, popisuje jeho funkce, technologický vývoj a roli ve veřejném prostoru. Stěžejní kapitola mapuje vývoj českého plakátu v klíčových obdobích (secese, moderna, avantgarda, socialistický realismus, normalizace, sametová revoluce). Důraz je kladen na výtvarné rysy, ideologické souvislosti a významné autory. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu realizovaném formou online dotazníku. Výzkum zjišťoval, jak veřejnost vnímá vybrané historické plakáty z hlediska jejich národní symboliky a vizuálních znaků. Z výsledků vyplývá, že český plakát je veřejností vnímán jako nositel kulturní paměti a národní identity, přičemž největší význam je přisuzován plakátům s historicky významnými motivy a národními prvky.