Principy UX v aplikacích využívajících AI - Knoulichová, Ivana (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na principy uživatelského prožitku (UX) v aplikacích využívajících generativní umělou inteligenci (AI). Cílem práce je vytvořit obecnou metodu pro návrh UX generativní AI, která propojuje osvědčený designový rámec Design Thinkingu a nově definované principy designu pro generativní AI a aplikovat ji při návrhu zlepšení systému generativní AI ve společnosti Quadient. Teoretická část popisuje specifika interakce mezi člověkem a umělou inteligencí charakterizované novým paradigmatem Intent-Based Outcome Specification a vývoj oboru uživatelského prožitku směrem k UX 3.0. Věnuje se také představení designových principů pro generativní AI dle Weisz a kol., které reflektují nové požadavky na uživatelský prožitek. Praktická část představuje autorkou vytvořenou metodu DT6P, jež kombinuje strukturovaný postup Design Thinkingu s principy designu pro generativní AI. Cílem metody je zachytit specifika spojená s generativní umělou inteligencí a podpořit efektivní návrh aplikací využívajících inteligentní technologie. Metoda DT6P je následně využita k návrhu vylepšení systému Quadient AI. Práce potvrzuje, že metoda DT6P efektivně podporuje návrh uživatelského prožitku v aplikacích využívajících generativní umělou inteligenci.