Sociálne podnikanie v Českej republike a na Slovensku - Urbančoková, Laura; Müllerová, Jana; Válek, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá komparatívnou analýzou legislatívneho rámca a ekosystému sociálneho podnikania v Českej republike a na Slovensku. Cieľom práce je identifikovať kľúčové podobnosti, rozdiely a výzvy, ktorým čelia sociálne podniky v oboch krajinách. Výskum je založený na analýze národných správ Európskej komisie, aktuálnej legislatívy a konzultáciách s odborníkmi z verejnej správy a sociálnych podnikov. Zistenia ukazujú, že Slovensko má zavedený systém s definovanou podporou, zatiaľ čo Česká republika sa nachádza vo fáze po zavedení nového zákona účinného od roku 2025. Ekosystém podpory je v oboch krajinách formovaný najmä verejným sektorom, pričom v Česku zohráva kľúčovú rolu sieť TESSEA a v Slovenskej republike je kľúčové hlavne Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ale okrem neho ešte vznikajú nové aliancie ako ASES. Práca prináša odporúčania pre lepšiu koordináciu aktérov a diverzifikáciu finančných zdrojov. Zistenia môžu byť užitočné pre tvorcov politík aj samotných sociálnych podnikateľov.
Vedoucí práce: Jana Müllerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses