Vytvoření sady knihoven pro výuku základů objektové architektury - Kováč, Filip; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Suchan, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje návrhu a implementaci edukativní aplikace Robot Karel, určené pro výuku základů algoritmizace a programování. Uživatelé mohou prostřednictvím jednoduchého programovacího jazyka ovládat virtuálního robota, jenž plní úkoly ve vizuálně zobrazeném světě. Projekt je inspirován původním konceptem Karla robota od Richarda E. Pattise, přičemž je rozšířen o moderní architektonické principy a různé způsoby vizualizace. Knihovna je vyvíjena v jazyce C# s využitím WPF. Důraz je kladen na oddělení logiky od grafického rozhraní a využití návrhových vzorů, jako jsou rozhraní, posluchače událostí a most. Tato architektura umožňuje snadné přidávání nových typů světů bez zásahů do stávající logiky. Vedle hlavní implementace vznikla i základní knihovna v JavaScriptu. Knihovna obsahuje pouze omezenou funkcionalitu a podporuje jednoduché příkazy pro pohyb robota. Přesto zachovává obdobnou strukturu a principy objektového návrhu. Výsledná knihovna slouží jako výukový nástroj i jako ukázka kvalitního softwarového návrhu. Práce poukazuje na důležitost čisté architektury i u vzdělávacích aplikací.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses