Schopnost rozpoznat fake news : Analýza faktorů ovlivňujících mediální gramotnost - Vopršálek, Tomáš; Sudzina, František; Syrovátková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaobírá problematikou fake news, dezinformací a misinformací v různých typech médií, jako jsou sociální sítě, televizní vysílání nebo tištěná média. Práce se zároveň zaměřuje na schopnost mladých lidí rozpoznat fake news a na faktory, které ovlivňují jejich mediální gramotnost. Cílem práce je analyzovat faktory, které hrají roli ve schopnosti identifikovat dezinformace. Teoretická část práce se věnuje definici pojmů fake news, dezinformace a mechanismy ovlivňující jejich vnímání. Rovněž se zabývá úrovní mediální gramotnosti mladých lidí v České republice. Praktická část práce je složena z rešerše, kvantitativní online metody sběru dat – dotazníkového šetření a z vyhodnocení získaných dat. V dotazníkovém šetření respondenti hodnotí pravdivost vybraných zpráv a odpovídají na otázky spojené s mediální hygienou. Získaná data jsou porovnávána pomocí statistických metod, které umožnují identifikovat vztah mezi mediální gramotností a schopností rozpoznávat fake news. Výsledky mohou být využity jako podklad pro zvýšení odolnosti mladých lidí vůči dezinformacím dnešní doby.
Vedoucí práce: František Sudzina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses