Účetní a daňové dopady živelních pohrom - Humlová, Tereza (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účetními a daňovými dopady živelních pohrom na podnikatelské subjekty v České republice. Cílem práce je analyzovat, jakým způsobem jsou tyto události zachyceny v účetnictví a jaké možnosti daňové optimalizace česká legislativa umožňuje. Práce se v praktické části zaměřuje především na škody způsobené požáry. Na základě analýzy účetních předpisů a daňové legislativy jsou identifikovány hlavní problémy a doporučený postup pro jejich řešení. Ukazuje se, že podnikatelské subjekty často čelí nejasnostem ohledně daňových dopadů živelních pohrom v důsledku jejich ojedinělosti. Práce přináší základní přehled platné účetní a daňové úpravy i praktický postup pro řešení těchto mimořádných situací.