Efektivita produkcie digitálnych vizuálnych efektov vo filme - Mottl, Michael; Krauz, Tomáš; Krist, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto bakalárska práca sa venuje efektivite produkcie vizuálnych efektov vo filme s dôrazom na rozpočtové obmedzenia. Cieľom práce je dokázať, či je možné vytvoriť vysokorozpočtový vizuálny efekt za nízkorozpočtových podmienok. Teoretická časť poskytuje ucelený pohľad na vývoj vizuálnych efektov, pričom definuje ich význam vo filme, opisuje produkčné štruktúry v rôznych rozpočtových hladinách a identifikuje hlavné problémy súčasnej praxe. Jedná sa najmä o časový nátlak, neefektívne plánovanie a rozpočtové podceňovanie. Analýza ukázala, že efektivita produkcie nezávisí len od rozpočtu, ale od organizácie práce, kompetencie tímu a schopnosti optimalizovať jednotlivé fázy tvorby. Podrobne sú rozobrané aj rozdiely medzi vertikálnym modelom produkcie vo veľkých štúdiách a horizontálnym prístupom menších tímov, ktoré často dosahujú konzistentnejší výstup pri menšej byrokracii. V praktickej časti bola vytvorená rekonštrukcia záberu z komerčného filmu pomocou dostupných nástrojov, pričom sa kládol dôraz na časovú a finančnú efektivitu. Rekonštrukcia vychádzala z navrhnutého technického procesu, ktorý umožnil realizovať digitálne vizuálne efekty bez využitia drahých technológií. Výsledok bol overený kvalitatívnym výskumom, v ktorom diváci a odborníci porovnávali výsledný efekt s originálom, pričom väčšina respondentov nerozoznala zásadné odlišnosti. Práca demonštruje, že digitálne vizuálne efekty nemusia byť výsadou vysokých rozpočtov, pretože ich kvalita spočíva predovšetkým v efektívnom riadení procesu, vhodnom výbere technológií a schopnosti pružne reagovať na produkčné výzvy. Práca poskytuje cenný základ tvorcom, ktorí chcú vytvárať efektívne nízkorozpočtové filmy s kvalitnými vizuálnymi efektmi.
Vedoucí práce: Tomáš Krauz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses