Predikce výsledků ve Formuli 1 - Lachout, David; Zeman, Václav; Vojíř, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Formule 1 je jedním z nejdynamičtějších a datově nejbohatších motorsportů na světě. Cílem této práce je najít nejsilnější predikční model, který dokáže s využitím historických dat předpovědět vítěze jednotlivých závodů, celkové umístění jezdců a šampiona sezóny V teoretické části se práce zaměřuje na analýzu faktorů ovlivňujících výsledky ve Formuli 1, jako jsou výkonnost vozů, strategie týmů, charakteristiky okruhů a vnější podmínky. Dále poskytuje přehled metod strojového učení, které jsou využívány pro sportovní predikce, včetně regresních modelů, rozhodovacích stromů nebo XGBoostu. Praktická část zahrnuje sběr a zpracování historických dat ze spolehlivých zdrojů, analýzu klíčových proměnných a návrh predikčního modelu s využitím algoritmů strojového učení. Model je testován na minulých sezónách a validován pomocí různých metrik přesnosti. Výstupem práce je model schopný předpovídat výsledky závodů a sezónních šampionátů na základě vstupních dat. Tato studie demonstruje potenciál strojového učení v oblasti motorsportu a ukazuje, jak lze na základě analytických metod zvýšit prediktivní přesnost v dynamickém prostředí Formule 1.
Vedoucí práce: Václav Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses