Ekonomická odolnost evropských zemí v kontextu makroekonomických šoků - Fišer, Štěpán; Krejčová, Nikola, 1974-; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá konceptem ekonomické odolnosti v kontextu makroekonomických šoků. Cílem práce je identifikovat faktory, které ovlivňují schopnost ekonomik zotavit se po krizích a provést kategorizaci vybraných evropských zemích podle jejich schopnosti zotavit se. K dosažení těchto cílů je využita konstrukce kompozitního indexu ekonomické odolnosti na základě dat za období 2003–2023, který zahrnuje čtyři dimenze: makroekonomickou stabilitu, mikroekonomickou efektivitu, kvalitu vládnutí a sociální rozvoj. Dále je provedena regresní analýza, která zkoumá vztah mezi jednotlivými složkami indexu ekonomické odolnosti a vývojem HDP v post-krizových obdobích. Výsledky ukazují, že největší vliv na ekonomické zotavení mají indikátory spojené se sociálním rozvojem a svobodou podnikání. Práce přináší kvantitativní rámec pro hodnocení odolnosti a nabízí podněty pro hospodářskou politiku zaměřenou na zvýšení stability vůči budoucím šokům. Práce poskytuje základní rámec pro porovnání ekonomické odolnosti států a přispívá k lepšímu porozumění faktorům, které ovlivňují schopnost ekonomik reagovat na exogenní šoky.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses