Porušení předpokladů testů o střední hodnotě z normálního rozdělení - Pavlík, František (2025)
Testy o střední hodnotě jsou založeny na předpokladu normálního rozdělení. Práce se zaměří na jednovýběrový t-test a dvouvýběrový t-test pro ověření shody středních hodnot dvou nezávislých výběrů. Cílem práce je shrnout předpoklady, za nichž jsou odvozeny a prostudovat dopady porušení jednotlivých předpokladů. Známé teoretické výsledky budou studovány pomocí vhodné simulační studie. Součástí práce je posoudit vhodnost testů, které jsou doporučovány v případech, kdy předpoklady pro t-testy nejsou dodrženy (např. Welchův test, permutační test).