Ekonomické důsledky olympijských her v Londýně 2012 - Průšová, Tereza; Kotrba, Vojtěch; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ekonomických důsledků Letních olympijských her 2012 v Londýně. Cílem je zjistit, zda mělo konání olympijských her měřitelný vliv na vývoj hrubého domácího produktu a nezaměstnanosti v Londýně a jeho čtvrtích. Teoretická část shrnuje klíčové aspekty olympijských her včetně procesu kandidatury, příprav, geografického umístění a investic do infrastruktury. Druhá kapitola shrnuje relevantní zjištění z odborné literatury týkající se dopadů pořádání olympijských her. V praktické části je provedena regresní analýza využívající data z Office for National Statistics. Výsledky ukazují statisticky nevýznamný dopad na hrubý domácí produkt Londýna, avšak na úrovni čtvrti Newham a Hackney je pozorován pozitivní dlouhodobý dopad na hrubý domácí produkt. Dopad na nezaměstnanost Londýna není statisticky významný. Výsledky poukazují na důležitost rozlišování mezi celoměstskými a lokálními dopady
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses